2011. augusztus 29., hétfő

Tragant massza szerintem

A tragant massza egy fantasztikus anyag, csodaszép dolgokat lehet belőle készíteni és kőkeményre szárad.

A neten keresgélve találtam egy olyan receptet amihez nem  kellenek  különleges alapanyagok, mint pl tragant por vagy glükoz szörp.

Lenke  oldalán van ez a recept:
1 kg porcukor
15 g étkezési zselatin 
5g teáskanál borkő sav 
ja persze víz :)

Nekem az a bajom a grammokkal h a mérlegem nem méri megbízhatóan :( így már csak a tapasztalt mennyiségeket írom:
3/4 zacskó zselatint beáztatjuk 6 ek vízbe,
mikor megdagadt hozzáadjuk a borkő savat, ami nekem 2  teáskanál nem púposan
és 30ml vizet, majd víz gőz fölött  melegítjük.
Mikor már felmelegedett, elolvadtak az összetevők beletesszük az átszitált porcukrot. Persze csak apránként keverjük bele. Lehet h nem is veszi föl mindet a masszánk, ha kezd túl sűrű, kemény lenni akkor hadjunk ki belőle.
Ez után celofánba és zacskóba is csomagoljuk be és tegyük félre egy kis időt. Nem kell feltétlen hűtőbe hiszen nincs benne romlandó összetevő. Használat előtt gyúrjuk át és vigyázzunk h ne legyen sokat levegőn, mert nagyon gyorsan szárad, keményedik.

Persze festeni is lehet, hasonlóan mint fondant. Porral lehet elkészítés után is csak az éppen felhasználni kívánt mennyisége.
Folyadékkal viszont csak az elején, akkor a vízbe kell tenni és  leszámolni a víz mennyiségéből a festék mennyiségét. 

2 megjegyzés:

  1. Szia:)
    Megkérdezhetném esetleg hogy az étkezési zselatin az pontosan melyik fajta? a Horváth Rozis zselatin?
    előre is köszönöm a választ:)

    VálaszTörlés
  2. Szia "Csakugy:)"
    Igen általában Horvát Rozisat szoktam használni, de ha nincs itthon akkor egy kevéssel többet teszek abból ami van. A kevéssel több.....hát itt azért nem az egészet jelenti csak.......keveset:DDD
    Remélem segítettem.

    VálaszTörlés