2011. augusztus 8., hétfő

Orchidea készítése kiszúró nélkül

Már írtam egy előző bejegyzésben h az orchideát szinte minden családtagom gyűjti, ezért  kötelező volt megtanulnom orchideát készíteni a tortákra :-)   Sajnos eddig még nem volt lehetőségem virágkiszúró készletet venni, ezért más útját kellett találnom az orchidea készítésnek.




Először is az anyaga tragant massza, ami sokkal vékonyabbra nyújtható a  fondantnál. Nagyon gyorsan szárad kőkeményre. Sok gyönyörű dolgot lehet belőle készíteni.


 Ebből a 3 formából készülnek a virág szirmai. Fontos az orchidea szirmainak méret aránya. Ezt úgy próbáltam megoldani h amikor virágzott az orchideám feláldoztam egy virágát, szétszedtem és a szirmoknak sablont csináltam belőle. A közepe volt nehezebb, azt igyekeztem az előzőekhez igazítani. Második próbálkozásra elég jó lett  :-)






Először tojásos dobozt bélelem ki alufóliával. De bármi más is megfelel, sőt még tojásos doboznak sem kell lennie elég ha valami mélyedés van rajta,benne.



Így szárad a közepe. Ezt készítem el először és mire a többi szirmot kivágom ez már kicsit meg is keményedik.


 Kivágom a szirmokat. A baj csak az h elfelejtettem képet készíteni a két kerekebb sziromról :-(
Ja mert abból kettőt kell készíteni 1 virághoz, ezt eddig nem is hangoztattam


Így néz ki amikor a szirmok már össze vannak rakva és kicsit hagyom száradni. Royal Icing-el szoktam "összeragasztani" . Amikor teljesen megszárad igazán bombabiztos lesz :-)
Mint látszik is élethűbb ha a széleit kicsit elvékonyítjuk. Elég hozzá egy kerek fogpiszkáló is.





Aztán mikor a közepe és a szirmok kicsit keményednek, ezeket is "összeragasztom" és most már az egész virágot hagyom tovább száradni.

Aztán már csak egy kis mintát kell ráfesteni és készen van az orchideánk.

10 megjegyzés:

  1. Hű, ez valami fantasztikus!!!
    Eddig utáltam orchideát csinálni, de azt hiszem Tőled kedvet kaptam hozzá! Egyébként most találtam rá a blogodra, az is nagyon tetszik, gratulálok hozzá!
    Azt hiszem máris eggyel növekedett az olvasóid tábora!! Ha van kedved, nézz be te is hozzám:
    dszisza.blogspot.com

    ui: a royal iceingot veszed vagy készíted? nekem soha nem olvad el rendesen benne a porcukor. Van valami titka, amitől jobb állaga lehetne?

    Üdv: dszisza

    VálaszTörlés
  2. dszisza nagyon kedves vagy köszönöm :)
    Igen a royal icinget én készítem. Nekem jó szokott lenni az állaga és nem olvad el teljesen a porcukor sem, szerintem az a fontos h eltaláld mekkora tojáshoz mennyi porcukrot teszel. Nem mindig kell a 25dkg. Mennyi ideig kevered? mert több helyen is olvastam h 10 perc kell az anyagnak, bár én sokszor türelmetlen vagyok nem keverem addig :)

    VálaszTörlés
  3. Ja, persze a blogodat mindenképpen megnézem :)

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörűek, eddig én nem mertem orchideát készíteni, minden tragant recept elrettentő volt :) Jövök máskor is hozzád nézelődni, ha gondolod, te is nézz be hozzám :P

    VálaszTörlés
  5. Tejszínhab persze már olvasód vagyok :)

    VálaszTörlés
  6. sziasztok!
    mi az a tragant massza?
    és mi az a royal icing?
    örülnék ha valaki megmondaná!
    köszi

    VálaszTörlés
  7. Szia Anna!
    kérlek nézz szét a blogomban már mindkettőről írtam. Pl az alapreceptek címke alatt mindet megtalálod.

    VálaszTörlés
  8. Ez fantasztikus ,nekem is ki kell próbálnom,mivel én még soha nem készítettem orchideát.
    Nagyon tetszenek a tortáid,ha nem bánod jönnék máskor is:))

    VálaszTörlés
  9. Szia Judit!
    Nagyon tetszik az oldalad sok információt megosztasz velünk.
    Én is csinálgatok dolgokat ezért minden megoldás érdekel.
    Tőled jókat tanulhattam amire az ember magától esetleg nem is gondol.Köszönöm további jó munkálkodást!!!
    Kovárcziné

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen:)
      Mindig jól esik az ilyen visszajelzés:))

      Törlés