2011. augusztus 7., vasárnap

Foci labda torta

A foci labda formájú tortát férjecském kapta névnapjára, az egyikre a sokból :) mert 3 is van Neki Tamásnak hívják. Azért ezt találtam ki mert nagy focidrukker.



Azzal kezdtem hogy a piskótát a régi " vajlingban" sütöttem. Biztosan van másnak is ami kívül piros belül olyan fekete-fehér, Anyáink használták. Na hát ez félkör alakú és így nem kell faragni a foci torta formáját ( gondoltam én ). Az enyémmel egy baj van: a tészta túl vastag lesz benne és mire átsül az alja már meg is ég. :-( Tehát a faragást mégsem sikerült megúsznom, keveset mégis le kellet faragnom.
Ha más is így jár ezzel hát nagyon figyeljen mert ennél a tortánál nagyon fontos h a lehető legtökéletesebb legyen a félkör forma mert a minta nagyon ki tudja hozni a  hibát.

Nem ez volt az egyetlen meglepetés a focilabda készítése közben
Menet közben közben jöttem rá hogy egy bőr labda tulajdonképpen hogyan is néz ki. Eddig nem láttam a lényeget ami most aztán nagy fejtörést okozott. Igazából egy labda egyenlő oldalú  5 és 6 szögekből áll. Hát megpróbáltam a fejecskémben előkotorni hogy mit tanultam a matematika órákon. Nem volt könnyű :-))
Körző szükséges hozzá, az 5 szöghöz  360/5    a  6 szöghöz 360/6   (mármint a kör 360foka). A kört osszuk 75 fokonként aztán 60 fokonként.


Ha megvannak a szögek kezdjük a közepén egy fekete 5 szöggel, én itt is csokit használtam fekete fondant helyett. Aztán jöhet egy sok fehér fondant, aztán megint fekete ........
Az alja felé vigyázni kell, nekem legalább is szélesedett a formám nem illettek már tökéletesen egymáshoz az 5 és 6 szögek oldalai.

2 megjegyzés: