2012. február 28., kedd

Csíkos torta




Ez a torta egy "csak úgy" torta:))) csak az íze  számított és az h fondanttal legyen bevonva. 
Mikor rám bízzák a külsőt akkor szinte mindig vmilyen virágos torta lesz belőle. Igyekszem személyre szabni a díszítés, ezért gondoltam h ez a torta lehet kicsit eltérőbb a megszokottól és  "csíkoztam". Nem tudom ki hogyan gondolja de azért nem lett annyira rossz....vagy igen?
A színek menet közben alakultak ki, csak a rózsaszínben voltam biztos, a többi jött egymás után:))



Focimánia


Focis hétvégém volt. Ez a két torta egy nagy szülinapi bulira készült szombaton.





Fradi címer tortát már készítettem egyet és nem mondhatom hogy nagyon élveztem. Adott minden kicsi mozzanat a tortán és a felirat betűit elég sokáig tart betű kiszúró nélkül elkészíteni. Szóval már előre frászt kaptam a gondolattól is ............ na jó azért nem volt akkora szenvedés ahogyan ez  hangzott:) A betűket most festettem. Így kicsit gyorsabb lett a dolog és az összhatás is egész elfogadható.








A foci pálya tortának minden részlete fontos volt. Rajzot kaptam h pontosan hogyan is nézzen ki. Melyik címer hol legyen és mit mutasson az eredményjelző. 30 éves lett az ünnepelt:)))
Nagy tortát kellett készítenem. 3db 4 tojásos kakaós piskóta lapot sütöttem. Kiskukta piskótáját használtam azzal a különbséggel h 2 tojás fehérjét még hozzátettem. Nem tudom miért de nekem így lesz csak jó tészta. 35*20cm volt egy lap. Ebből kettőt egymás mellé tettem a harmadikat  szétvágva ezek tetejére. Ez kb 70 szeletes lett így. A töltelék  feketeerdő volt de  tejszínhab nélkül, mert ezt kérték.
Kaput is készítettem ám a pályára de sajna végül nem kerül rá. Akkor ez nem is hiányzott róla, csak mikor most a képeket nézegettem akkor éreztem azt h nagyon kellet volna oda. Az történ ugyanis h (a lustaság  ............megint ) éppen nem volt tragant masszám ezért fondantból készítettem el és nem volt elég idő arra h teljesen megkeményedjen az anyag. Nem tartott ezért nem mertem rá tenni. Elég kellemetlen lett volna ha útközben szétpotyog...........




A képeket a kelő nap fényénél készítettem, amikor befejeztem a "munkát". Olyan korán keltem h le sem merem írni, azért h készen legyek mire jönnek a tortákért.

2012. február 23., csütörtök

Rózsaszín és fekete



Egy 24. születésnapra készült ez a torta. Természetesen egy lánynak.
Már régen akartam a világos rózsaszínt a feketével egy tortára tenni, és most eljött a lehetőség.
Annyi volt a kérés h egy csajos tortát készítsek.

Gondolkoztam h milyen virág legyen a tortán, mi más mint fekete orchidea jutott eszembe:))))) De a lustaság....... nem készültem előre és már nem volt elég időm h kiszáradjon a közepe. Meg az már lassan uncsi h mindig orchideát készítek..........vagy nem?  Végül nem bántam h rózsa lett belőle. Szerintem jól mutat így.

A rózsákat kevés alkohollal kentem át, azért vannak fényes részek. Az feldobja a feketét.









2012. február 22., szerda

Minnie egér



Egy kislány 3. szülinapjára készült ez a Minnie egér torta. Kaptam egy tortáról képet, azt kellett volna lemásolnom......persze nem sikerült olyanra mint az eredeti.......
Dió torta volt, ami csak akkor fini ha darált dió van benne és nem a bolti cukrozott utánzatok. A baj csak az volt h nekem már elfogyott a dióm, igaz most ősszel nem is volt sok mert még tavasszal lefagyott a hajtása. Tavalyelőtt bezzeg zsák számra szedtük( 2 nagy diófánk van a kertben).
Végül a kis  ünnepel Dédije oldotta meg a problémát, Neki még akadt egy kevés és  az került a tortába.

24cm-es kocka torta formában sütöttem a piskótát és abból vágtam ki a Minnie egér formát. Díszítés közben végig zavart vmi és amikor készen lettem rá is jöttem h micsoda. A fülektől az állak felé nem kerekítettem ki eléggé, olyan csapottra sikeredett a pofija.
"Mindenkinek tetszett" - ezt a visszajelzést kaptam:)))








Csak kétszer jutott eszembe menet közben h fényképezzek is:


a betöltött piskóta formára vágva
a félkész arc

2012. február 21., kedd

Hajó torta


A hétvégén volt nálunk a farsangi bál. Az oviban péntek délután, az iskolában szombaton. A Kisfiam egy dinónak öltözött:)))) ................ természetesen. A Kislányom pillangó hercegnőnek, elfogult vagyok de angyali volt:)))))). Igaz h Ő még nem ovis,  fél év  van addig. Ebbe a csoportba fog járni és nagyon élvezte. Gond nélkül ment az óvó nénikkel, még a műsorban is részt vett:))

Na de most a tortáról. Ezt a hajó tortát a 3. osztálynak készítettem. Ide jár a  Sógornőm kislánya. Matróznak öltöztek, ezért lett egy halász hajó a tortájuk ( vagyis remélem h arra hasonlít ).



 


Megint beleestem a saját csapdámba .............. orosz krém ízesítésűt kértek és elvállaltam. Nem volt egyszerű  kialakítani a hajó formát, pedig a  tésztát sűrűbbre készítettem, a krémbe pedig kétszer annyi zselatint tettem. De még így is elég lágy lett,  nem forma tortának való állag. 
A kéket persze étel festékkel színeztem, a barnát kakaó porral. A torta házi fondanttal van burkolva, a korlát tragant masszából készült és fogpiszkálóval rögzítettem.







egy kis matróz..........másodszorra csináltam matrózt
de rosszabbul sikeredett mint elsőre.......






2012. február 17., péntek

Dinó torta III.


Itt a Kisfiam másik szülinapi tortája. Ezt vitte az oviba, a  köszöntőjére. 
Persze hogy ez is dinó torta:))))

Most nem tudott segíteni mert alvós időben díszítettem, korán reggel h mire megy oviba készen legyen. Majdnem végeztem amikor is felébredt és persze hozzá tette a saját ötletét is:))) Egészen pontosan a dinó fészek volt az. Nekem soha nem jutott volna eszembe h azt is tegyek egy dinó tortára, pedig igazán logikus. Ebben azért mégis segíttet és a tojásokat Ő csinálta:)))

Az alapszínt kakaóval készítettem. A dinó figura megint csak stegosaurus:)) ez megy nekem a legjobban. Első gondolatom az volt h egy dinó "csorda" lesz a torta tetején 4-5 dinóból, de aztán beugrott h 22 gyerek van az oviban és őszintén 22 dinót nem volt kedvem készíteni, akkor meg  hogyan fognak igazságot tenni az óvónők, kinek adják a dinókat? Ezért van annyi apróság levél, fa, kövek stb. így remélem nem volt vita ki mit kapjon a tortáról.

A lényeg mégis az volt h Martinom oda legyen a másik dinós tortájától is..........és ez sikerült :)))))
   







2012. február 16., csütörtök

Dínó torta II - stegosaurus

A "nagy" kisfiam egyik szülinapi tortája:)))
Most lett 5 éves. Hihetetlen hogy repül az idő.....




 Lehet h furcsán hangzik de Ő és a Hugicája is segédkezett a dinó elkészítésében vagyis inkább díszítésében. Mindig nagyon jó szórakozás amikor együtt csinálunk vmit a konyhában.

A dinót még egyedül burkoltam ( és persze ez sikerült a legcsúnyábban) de a többi részét már a gyerkőcök rakták rá. A dinó  hátára a lemezeket, a farkára a tüskéket, mert a stegosaurusnak ezek a legfontosabb ismertetőjegyei:)))

Ez a fondant a házi áfonyalekvárral színezett amiről már írtam az  előző bejegyzésben. A sötétebb részeket is a lekvárral festettük  vagyis a gyerkőcök,  mert annyira híg h ez simán megoldható mindenféle hígítás nélkül. Bőszen gyúrták a fondant, festetek,  ragasztottak és szerintem nagyon jó lett a végeredmény.



a gyertya elfújása

és persze az ünnepelt felvágta a tortát:)


 Néhány kép ahogyan készült a stegosaurus:


ebből indultam
a Férjecském itt megkérdezte: ez mi lesz?

vajkrémmel lekenve

itt még "maszatolás" nélkül:))

a dinó vége............



2012. február 14., kedd

Próbálkozásaim a házi fondant színezésére - 2.rész

Ezzel a bejegyzéssel már nagyon régen adós vagyok. Mikor megírtam a  Próbálkozásaim a házi fondant színezésére című  bejegyzésemet megígértem h megmutatom a többi általam kipróbált "színező anyagot". 

Ezt a szép lilát (nem tudom mennyire lehet kivenni h ez lila, mert nekem annyira nehéz fényképezni ezt a színt)  házi áfonya lekvárból készítettem. Na nem én főztem a lekvárt:), az egyik Nénitől kaptam egy üveggel. Aztán  belekeveredett a többi lekvár és befőtt közé. Most akadt csak a kezembe. Pont kapóra jött és a kisfiam szülinapi tortáját, vagyis az egyiket mert ha már anya ilyeneket tud akkor több szülinapi torta is kell:))))  úgy h az ünnepelt is besegít. Ezekkel a tortákkal majd később jövök most a fondant a lényeg.

2 evő kanál levárt tettem 6 evő kanál vízhez. Az áfonya lekvár nagyon jó híg volt de utólag arra jutottam h még 1 kanál víz  jó lett volna. Ez után mindent úgy csináltam mint általában a fondant készítésnél már írtam a fent már említett bejegyzésben.






Folytatás még következik..........

2012. február 7., kedd

Sárga orchidea........:)



A megunhatatlan orchidea :))) ............... legalábbis nekem.


Házassági évfordulóra készült ez a torta.
A minta .............hát persze h egy korábbi tortácskám volt, vagy inkább tortácskáim?:))) Ez a sárga orchidea szerepelt a 4 emeletes menyasszonyi tortán, aztán egy  2 emeletes változat is készült és most itt az egy szintes "kistestvérük" is.



2012. február 6., hétfő

Vízműves torta

múlthéten érkezett a megbízás a "családi tortára". Fehér alapon a vízmű felirat, vízcseppekkel.

A vízmű nálunk úgymond családi hagyomány. A Nagymamám kezdte a sort még valamikor a 70-es években vagy lehet hogy még korábban (akkor még nem voltam :))  nem emlékszem pontosan) aztán az Anyukám és az Apukám dolgozott a Vízműnél.

Mint a tortából ez már  kitalálható most is van olyan családtagom aki itt dolgozik.




Baki megint volt........már mondható hogy a szokásos baki nem maradt el. Délután négyre jött a tortáért Anett, az unokatesóm aki az Apja szülinapjára vitte a tortát. Szóval igyekeztem, és világosban készen is lettem, így télen ez kész csoda. Jött a probléma a fényképező akumulátora lemerült. Töltöttem, töltöttem de hiába. végül Anett vakus telefonjával fényképeztünk, persze már sötétben. Ez a története  a nem éppen tökéletes képnek.