2011. november 27., vasárnap

Heineken hordó vagy inkább heieken hordó?


Óriási baki!!!!!! Tegnap készült ez a torta és csak akkor vettem észre amikor már elvitték. A fényképező gépről töltöttem le a képeket, közben nézegettem is melyik hogyan sikerült és jjjjaaaajjj megláttam. Hát...............nagyon szégyenlem magam.

Ez a baki sajnos már a fáradság miatt történt. Nagyon sűrű volt a hét.  9 tortát sütöttem, abból 2 emeletes volt. Kicsit kimerültem, kiégtem.

A hordó torta piskótáját és krémjét még pénteken délután megcsináltam és betöltöttem. Ha ezt sikerült volna időben megcsinálnom akkor este már díszíthetem volna, de  nem volt még eléggé összehűlve ezért szombatra maradt a dekorálás. Nehezen tudtam csak rászánni magam h nekifogja pedig ezt szeretem a legjobban a torta sütésben, ez a lényeg:)))))))   Lassan haladtam pedig nem túl bonyolult torta, szürkével bevontam aztán a zöldből tettem rá 2 "csíkot".....nagyon leegyszerűsítve:) Ráadásul nem saját ötlet volt, csaltam és  Feketepillangó tortáját másoltam le.

Belül dió torta, és legalább az ízével nem volt semmi baj. Most ez a kedvencem.
A piskóta Kiskukta 4 tojásos piskótája azzal a különbséggel h a krémhez használt tojásoknál felmaradt  fehérjét is belekevertem és 10dkg darált diót tetem 10dkg liszt helyett.
20dkg cukor + 8dkg cukor a fehérjébe
25dkg liszt
10dkg darált dió
4 tojás + 2 tojás fehérjéje
1,5dl tej
1,5dl olaj

Krémhez:
Egy adag főzött krém: 3dl tejből, 2 tojássárgából és 2 evk liszből.
dió krém:
15dkg cukor
1 dl tej
10dkg darált dió benne 1 evk liszt
1 vaníliás cukor
1 evk rumaroma
ezeket összefőzzük, aztán keverjük a főzött krémmel és még beleteszünk 1 kocka margarint.

A lényeg a dió. Nem bolti, cukrozott darált dió mert annak nincs ilyen íze. "Eredeti" fáról lepotyogott itthon darált dió a legjobb.


A torta másik oldala................. most látom itt is baki............ elsüllyedek .........
Talán most kicsit pihiznem kellene......

2011. november 23., szerda

Torta ikreknek




Ez a ma elkészült tortám. Ikrek kapták, egy lány és egy fiú.
Első változat az volt h 2 focilabda torta legyen, mert mindketten fociznak. De aztán gondolkoztunk, mármint az Anyjuk és én,  arra jutottunk hogy mégis legyen vmi ami kicsit lányos is ebben a tortában.  Így ránézve az az érzésem h a lányos rész nagyobbra sikerült :) pedig igyekeztem nagyon igazságosan félbe osztani a tortámat.
Sajnos nem volt elég időm a díszítésre, mennem kellett a kisfiamért az oviba. Ráadásul  tegnap is lusta voltam és nem készítettem el előre a virágokat. Nem volt idejük megszáradni ezért olyan laposak a liliomok............... nem is mutat semmit:(




2011. november 22., kedd

Sárga orchidea fehér tortán


Ez a torta  kicsit ismerős lehet. A menyasszonyi tortám volt a minta. Persze nem ugyanolyan,mert mindig csak hasonlót sikerül készítenem mint az eredeti torta. Igaz ennek az is lehet az oka h nem is igazán akarok ugyanolyat....:)

Megkerestek azzal h a menyasszonyihoz hasonló fehér, 2 emelet, virágos torta kellene. Mondtam: persze semmi akadálya. Aztán mikor már megvoltak a tészta valahogy eszembe villant h mi fogja tartani a tortámat alul, középen, meg úgy általában......... A Férjecském már éppen elindult hajtásba, vagyis nem volt aki vágjon nekem anyagot erre a célra.
Igazi kabaré volt amit ez után működtem :) Gyerekeket kocsiba tettem aztán irány Mamához, mert a férjecském műhelye ott van. Gondoltam majd én  mindent megoldok. Telefonon mondta mit vágjak mivel, miből, hogyan. Kezem lábam remegett mikor elindítottam a körfűrészt, pedig állványon van és csak egy gombot kellett megnyomni rajta. A lényeg h amit a torta alá vágtam végül nem használtam fel, túlságosan csúnyának találtam.  Csak a  két piskóta közé tettem be a lapot.

Minden jól sikerült, a torta szépen megérkezett a rendeltetési helyére. Lehet hogy ha nem bonyolítom túl ennyire ezt a dolgot akkor sem történik baleset, de azt mondják jobb félni mint megijedni.






2011. november 16., szerda

Fradi címer torta



A fradi címer torta már a második fradis tortám, pedig nem vagyok nagy focidrukker, csak kényszerből nézem néha mikor a férjecském váltig állítja h "nincs más műsor a tévében" :))) 40 csatornán...........
De most már tökéletesen képben vagyok fradiból:))
Ehhez a tortához nem kellett nagy fantázia, a kép adott.
Nézelődtem  hogy hogyan is lehet a "mintát" szépen és viszonylag gyorsan felvinni a tortára. Hát nekem sikerült a lehető leglassabb megoldást kiválasztanom. Vékony csíkokra vágtam a fondantomat és abból raktam össze a betűket. Igaz a végére már egész jól belejöttem, de azért elszórakoztam vele 2-3 órát. Ha lesz következő alkalom inkább vajkrémmel csinálom.

Barbi baba SK


Ez a barbie torta egy 5 éves kislánynak készült. Egy gond volt csak... nem kaptam babát a torta közepébe. A kislány Nagymamája nem talált otthon, a mi babái pedig mind "elhasználódtak", nem volt karja annak a babának amit meg is találtam a játékok között.  Amikor a torta már  fél kész állapotban volt akkor jöttem csak rá h hiányzik a lényeg......... nekifogtam hát........és nem mondhatom h büszke vagyok az alkotásomra. Készítettem testet, arcot, aztán amikor már fel volt öltöztetve  karja is lett.
Persze  rózsaszínű ruhát kellett ráadnom :) sok-sok fodorral. Csak remélni tudom h ruha elvonta  a kislány figyelmét a barbie arcáról....
A nagy tanulság h ez után mindig lesz itthon pár barbie baba, nehogy még egyszer így járjak.

2011. november 7., hétfő

2:1 torta


Az úgy kezdődött  hogy...........
Sógornőm öccsének és barátnőjének csak pár nap eltérés van a szülinapjuk között, ezért együtt ünnepelték. A páros egyik fele imádja a delfineket, a másik fele pedig közel áll a vadászathoz. Ezért vadászos és egyben delfines tortának is kellett lennie. Első ötletként azt kaptam h egy emeletes torta legyen amin a vadász lelövi a delfint:))) az igaz h poénnak nagyon jó lett volna, de.........  ááááááááá gondoltam azt mégsem. Ráadásul úgy lekötötte a gondolataimat h hogyan jelenítsek meg két ilyen témát egy tortán hogy elfelejtettem a belsőre is odafigyelni. Mindkét piskóta oroszkrémmel volt töltve és mint tudjuk az nagyon lágy krém. Legalábbis emeletes torta alsó karikájának kicsit sem felel meg. Betöltöttem a piskótákat és éjszakára a hűtőbe tettem. Alvás közben :))) vagy lehet h nem is aludtam? mindegy........... reggelre kitaláltam hogy hogyan rakjam össze a tortát. Mindkét karikából levágtam egy-egy darabot amit aztán emeletként használtam. Így közel sem akkora súlyt kellett tartania az alsó résznek mintha az egész lap rákerült volna és még mutatós is lett. Legalábbis remélem:)

Így néz ki a vadász torta:


Ez pedig a delfin torta:



Igazi kikapcsolódás volt ezt a tortát készíteni. Mindkét téma nagyon tetszett és még sok ötletem lett volna.
Imádtam a figurákkal bíbelődni. Most jöttem rá milyen időigényes dolog is ez. A delfinek, a vaddisznó és a többi kiegészítők nem is voltak olyan nehezek, de a vadásszal azért megszenvedtem:)


A vaddisznó plasztic csokiból készült és egy kevés fehér fondant a "bicskja". A főkritikusomnak is tetszett. Ő a férjecském:)







Néhány részlet:

a figurakészítés elején
a kicsi segítségem:)

2011. november 6., vasárnap

Lila és rózsaszín

Mostanában már nagyon elhanyagoltam kicsi fiatal blogocskámat:(  csak azzal tudok mentegetőzni h nagyon sok dolgom volt ami elég elcsépelten hangzik.............de igyekszem pótolni mert anyag az lett hozzá, tortát sütni kellett bőven. 

Most egy lila-rózsaszín pillangós tortát hoztam.

A két szín párosítása már többször eszembe jutott, de még nem volt igény rá, teljesen eddig. Barátnőm születésnapjára lila-rózsaszín tortát talált ki Magának. Nem tévedés h magának,  otthon ugyanis mondták Neki  h találja ki milyen szülinapi tortát szeretne............ hihi fő a meglepetés:)

A kívánság lila alapon rózsaszínű lepkék volt, amit én így képzeltem el:


Furcsa h eddig minden  Barbie torta készítésénél eszembe jutott ez a színkombináció. Most amikor párosítani kellett a lilát a rózsaszínnel, hát............nagyon nehezen tudtam elképzelni hogyan is nézzen ki.
Aztán ahogyan színeztem a fondantomat elég sötétre sikeredett mert persze nem fokozatosan csináltam, hanem "bele a közepébe" módon:) és ha már így volt így is hagytam.  Ez után a halvány rózsaszín szinte adta magát. 
Az első pillanatban tudtam h 2 karika lesz. Ettől nem lett nagy torta inkább csak látványosabb. A szokásos anyagmennyiséget osztottam szét két kisebb tortaformába.
A pillangók fondant és tragant massza keverékéből készültek, hogy gyorsabban megszáradjanak és legyen tartásuk. A lepkékkel a torta oldalán itt-ott kicsit csalnom kellett, mert a tojáshab nem fogta meg mindegyiket rendesen és néhol lepotyogtak. Ezeket kicsi cérnametélt darabbal szúrtam oda. Mikor megszáradt az anyag kihúzhatók voltak. 

Igazából nem vagyok teljesen megelégedve a végeredménnyel...............valami még kellet volna v inkább valami túl sok......nem tudom. Barátnőmnek tetszett és ez a lényeg:)