2011. október 24., hétfő

Fehér virágos lila torta



Virágos torta..............:)  többször szeretnék virágos tortát készíteni mint ahányszor szükség van rá.
Ez egy családi torta, mert Anyósom Nővérének a születésnapjára készítettem. Igazi meglepi volt :),   nagy titokban tartottuk és nem is számított tortára.

A kivitelezést teljesen rám bízták, csak egy tortáról volt szó. Nem tudom miért mindjárt a lila szín jutott eszembe pedig nem mondhatnám h az ünnepeltnek ez lenne a kedvenc színe. Leburkoltam a tortát és vhogy magától virágokat kezdett gyártani a kezem...........na jó nem magátó:)l, de természetes volt h virágok díszítsék a tortát.

Furcsa dologra lettem figyelmes, ha virágos tortát készítek akkor a virágok a bal-felső részen vannak...................nem tudom miféle sablon ez a fejemben.......... nem tudatos, csak a már kész tortákat nézve döbbenek rá hogy megint ez az elrendezés.........

2011. október 22., szombat

Feketeerdő torta ahogyan én szoktam

Most milyen aktív lettem hirtelen  máskor egy hétig sem írok sőt tovább, most meg mindjárt kettőt is:)).
Az a helyzet h tegnap végre kaptam vmit amit már régen kérdezgetek a környezetemben levőktől, vagyis hogy mondjanak vmit amivel javíthatok a blogomon, amit máshogyan csináljak. És végre valaki - Kati - hiányolta a recepteket. Eddig azért nem írtam egyet sem mert  nem tartom különlegesnek a receptjeimet, mások már leírták, közzé tették azokat vagy legalább is nagyon hasonlóakat.

De ez után fogok tortakrémrecepteket is hozni! :).



Ez a torta feketeerdő ízesítésű volt, vagyis én így szoktam hívni. A tetejére meggy szemek illettek volna. Meg is hagytam pár szem szép nagy meggyet erre a célra de jöttek a gyerkőcök és elfogyott :)  Így került csoki a tetejére.

8 tojásból kakaós piskótát sütöttem a szokásos módon, 26cm-es kapcsos torta formában.
8 tojás, 16dkg cukor, 20dkg liszt.
Tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét  felverjük aztán mehet bele a cukor, utána a tojássárgák. Végül óvatosan kézzel beleforgatjuk a lisztet. A lisztbe már korábban beletesszük a kakaót, amit persze visszamérünk a mennyiségéből.
Ja kinek mi a normális?.... Dsziszánál azt olvastam a múltkor h nem is kell a tojásokat szétválasztani, ha egyben verjük a fehérjét a sárgával akkor is ugyan úgy feljön. Legközelebb kipróbálom! :)

Krém:
egy meggybefőtt a levével együtt
2 vaníliás puding
3dl tej
1 margarin kocka

A befőttet lecsepegtetjük, a levéből és a tejből a két pudinggal krémet főzünk. A cukrot nem felejtettem ki:) de a befőttől függ h kerül-e bele v nem. Van amelyikhez nem szükséges a cukor és mégis jó ízű lesz.
Mikor már nem túl forró a krémünk, beletesszük a margarinkockát. Robotgéppel szoktam a kettőt elkeverni egymással. Ez után jön még bele a meggy.

Szükség van még tejszínhabra.  Én a 0,5l-eset szoktam használni. Kb 1 dl tejben forralok 1 evőkanál zselatint. Mikor kihűlt, kezdem felverni a tejszínt habbá és belekeverem a zselatinos tejet.

Jöhet a torta összeállítása. A piskótát 3 részbe vágom, betöltöm. A krémre rétegezek tejszínhabot is. A maradékkal díszítem a torta külsejét.

Az igazán profik és nem túl lusták mint én is? a krémet és a habot is beletehetik külön-külön habzsákba és úgy tölthetik a tortát. A szétvágott piskóta szélén kezdve egy sor krém, mellé 1 sor tejszínhab, megint krém és megint tejszínhab amíg a tészta közepére nem érnek. A másik  piskótalap szélén fordítva tejszínnel kezdjük aztán krém és megint mint az előbb. A végeredmény az lesz h a torta közepén a töltelék "kockás" lesz mint a cukrázdai tortáknál.

Mindenkinek jó étvágyat!

BEVÁLLALOM..........

Na jó, hát Én is bevállalom:)..................................
Már több blogger is részt vett a játékon amit M@rti hirdetett. Mutassuk meg a legrosszabb tortáinkat, nagy bakijainkat, bukásainkat. Jó pár hete már h  a játék felhívást közzétette, de az ilyeneket az ember vagy le sem fényképezi v olyan mélyre sűlyeszti h nehéz megtalálni:)

Hál' istan eddig még egy tortám sem dőlt el.......igaz volt egy tornyos kastélyom ami nem állt messze a dőléstől  de megettük, így megmenekült:)))))

A torták ízét nem szoktam elrontani............. hú ez nagyképűen hangzott..................... Csak a főtt kaja, azzal van mindig gondom. Menetrendszerűen ízetlenül,  sósan vagy túl fűszerezve főzök. Ezeket  nem fényképeztem még, és csak a férjecském szokott megjegyzést tenni. A gyerekek meg max. nem esznek:((

Azért van bőven ami nem úgy sikerült ahogyan azt képzeltem.


 Ez a kedvencem:)  még a tortázásom elején készült.
Lágy volt a fondantom és jó sok keményítőt használtam. Díszítés közben teljesen el voltam ájulva h mire is vagyok képes........... rózsát, masnit tudok ........Aztán kész lett a torta, lefényképeztem,  betettem a hűtőbe - teljesen komolyan így ahogy látszik, tele keményítővel. Gondoltam a kis buta fejemmel majdcsak eltünik az a nagy fehérség, beszívja a fondant vagy......... De másnap reggel, milyen meglepő:)  ugyan így találtam. Áááá sebaj, így sikerül:)  Ja és a férjecskémnek is nagyon tetszett!
Akkor még újdonság volt nálunk a fondantos torta:))





 A következő egy Villám Mcqueen torta. A kisfiam kapta 4. szülinapjára és nagyon tetszett neki!
Így képről annyira nem is látszik a legnagyobb hibája, mert nem az volt h lapos, az még el is ment volna. De jó erős rózsaszín lett...........pirosnak a nyomában sem volt.  Azon kívül a legrosszabb minőségű fondantból, még egy óra is volt mire sikerült így ráraknom, szakadt mint a ..............



Na ezt a tortát senki nem véleményezte...hihi... vajon miért?.........
Ja csak h mindenki tudja ez egy stegosaurusz akar lenni:)))  Kicsit gülü szemű, repedezett a bevonata, A lábai és feje csak ott libegett a teste körül..........









Persze van még több hasonló képem is de a rosszabb fajtából elég ennyi is:))))))

2011. október 18., kedd

Zümi torta


A feladat  méhecske torta volt, egy kislány első szülinapjára. A részleteket rám bízták.
Sokat gondolkoztam h hogyan is oldjam meg a díszítést, hiszen 1 éves az ünnepelt és nem sokkal "idősebb " a nővérkéje. Ha kicsi gyerekek kapják a tortát mindig igyekszem h  vmilyen természetes anyaggal színezek.
Végül úgy döntöttem h a fekete helyett plastic csokit használok, a sárgát pedig sáfránnyal színezem.  A végeredmény nem lett teljesen "igazi" méhecske, de mégis nyugodtan adtam át.

A zümi torta befejezése elég kalandosra sikeredett. A tortát péntek este formázva, vajkrémmel lekenve tettem a hűtőbe. Szombaton 11-re kellett elkészülnie, gondoltam reggel szépen le tudom burkolni. Hát nem. A két gyerekem, meg nem tudom még mi miatt annyira lemaradtam h csak segítséggel sikerült befejeznem. Teljesen komolyan unokatesóm jött, gyúrta a fonadnt, nyújtotta  a csokit, én meg  kivágtam a részeket és gyorsan "dobáltam" a tortára.  Még éppen  időben elkészültünk:)  Igaz a nem lett igazán szép Zümi torta:( A szimmetria teljesen elkerüli. A lábai, szárnyai, a potrohán a csíkok sem egyformák, de a körülményekhez képest nem rossz.
Ha jobban átgondolom a dolgot ezután akár futószalagon is gyárthatnánk tortákat:))) áááá nem, úgy már nem élvezném:)



Zümi a méhecske:

A szárnya... még nem is említettem h tragant masszából készült. Kezdek rájönni h majd minden tortámhoz használom:)
A lényeg h a szárnyak sem voltak  megszáradva ezért 2-2 saslik pálcát szúrtam zümi hátába és azokra  csak ráfektettem a szárnyakat.

2011. október 16., vasárnap

Playboy nyuszi torta

22. szülinapra készült  a  playboy nyuszi torta. Pontosan megkaptam a kívánság listát:) fehér alapon rózsaszín nyuszi legyen a tortán és persze a 22-es szám is.
Korábban már többször  láttam nyuszi tortákat de nagy részük téglalap formájú volt.  Úgy gondoltam h kicsit formára szabom, így sikerült:




 Sablont rajzoltam. De ezzel nem egyszerűsítettem le a torta készítést:)
A  sablont csak a nyuszi mintájának használtam. A tésztát ettől függetlenül vágtam ki, ráhagyással h ne  illeszkedjen teljesen a kettő.


Néhány kép munka közben:

Haha:) a nagy csontozó kés nem véletlen van ott...... azzal szoktam  "szabni",  mintát, számot, tésztát.......







Na hát......... ezen a képen a nagy vágó deszkám látszik:)))
Akkor szoktam bevetni mikor éppen nincs egy tálcám sem itthon. Nem tudom más van-e ezzel így tortázós társaim?

2011. október 8., szombat

SAD játék egy alkalmi tortával

Ez a bejegyzés a Kiskukta által hirdetett játékról fog szólni. A pontos leírást Nála megtaláljátok. A lényeg h ne használjunk a torta elkészítéséhez semmi cukrászati eszközt csak egy  átlagos konyhában, lakásban megtalálható dolgokat.

Sokat gondolkoztam milyen tortával is játszam de végül is nem volt időm külön erre az alkalomra tortát sütni, ezért választottam  a legújabb tortámat, amit most fejeztem be.
Ez a torta  16. házassági évfordulóra készült. Az volt a kérés hogy fehér legyen az alapja és szerepeljen a 16-os szám a tetején. Szív formájú torta lett a végeredmény, virág díszekkel:




A torta díszítése közben igyekeztem minden mozzanatot lefényképezni hogy pontosan be tudjam mutatni a játékban milyen egyszerű eszközök is elegendők egy ilyen torta elkészítéséhez.

Kezdem azzal h a bevonat házi fondant. A receptet amit használni szoktam most nem írnám le mert már korábban azt megtettem  ITT

A tortán csak sárga szín van amit "ócska" folyékony festékkel színeztem:) Így szoktam hívni amit abban a bizonyos  T betűs áruházláncban lehet megvásárolni. Bár mostanában arra jöttem rá h nem is olyan rossz és egész jó színeket ki lehet hozni belőle.

A rózsát nagyon egyszerűen el lehet készíteni csak egy kis idő kell hozzá,  vagy kicsivel több:)  A fondat rózsát már nagyon sokan megmutatták hogyan kell csinál, most gondoltam a játék kedvéért én is megmutatom.
Veszünk egy kis darab fondant, golyót formálunk belőle majd egy ketté hajtott celofán közé tesszük és ott teljesen vékonyra lapítjuk. Ez lesz a közepe. Kicsit felsodorjuk és jöhet a következő golyó megint a celofán közé. Amikor lapos körbe hajtjuk az első körül  és így tovább. Addig amíg akkora nem lesz a rózsánk amekkorát szeretnénk. Azért használom a celofánt mert én a kezemmel nem tudom úgy formálni az anyagot vékony szélű szirmot kapjak.







A kálát sokkal egyszerűbb és ami fontosabb gyorsabb megformálni a rózsától. Csak egy szív formát kell kivágnunk és azt feltekerni. Valósághűbb ha a széleit henger alakú fogpiszkálóval kicsit fodrozzuk. Ha szépet akarunk készíteni akkor ajánlott legalább előző este elkészíteni, "kitömni" és száradni hagyni. Így nem fog beesni a közepe.




A16-os számot szintén előre el kell készíteni. Fogpiszkálót szúrtam a közepükbe és úgy hagytam száradni. Így tudtam a torta tetejére állíthattam őket.

Az írókázást tojáshabbal készítettem. Más néven royal icing-el.

Ja  majdnem elfelejtettem, a szegő...... hát ezt kicsit félek megmutatni....... haha "büdi" lábbal mintáztam. Ez a furcsa darab   új korában egy dínó csontvázának a lába volt. De nálunk akkora igénybevételnek volt kitéve  a csontváz  hogy nem maradt egyben. Gondoltam kipróbálom. Ezzel mintáztam a torta alján a szegőt.










Részletek:














Fehér háttérrel teljesen más


2011. október 4., kedd

Ponty torta



Ponty mint torta. Az én "kezdetleges" eszközeimmel ilyen pontyot lehetett készíteni. 

A vadász tortával  kezdődött a ponty torta története. A férjecskémnek nagyon tetszett :) és kijelentette h mivel a tesójának most lesz a szülinapja ezért vmi hasonlóan "jóképű" tortát kell csinálnom. Sógorom  nagy horgász,  ho-ho horgász :) ezért természetes volt h vmi horgászattal kapcsolatos torta lesz. Tükör ponty torta lett a vége, vagyis szeretném ha ahhoz hasonlítana :)
Az ünnepeltnek tetszett a torta. Azt mondta h a  színét teljesen eltaláltam,  igaz h egy uszonyt valahogy lefelejtettem róla :( de összességében egészen hasonló az igazi tükör pontyhoz.

A tortát miután kifaragtam fehér fondantal burkoltam és utána ecsettel festettem. Így még nem díszítettem tortát de gondolta könnyebb lesz utólag megadni színét a halnak. Mer sötét árnyalatból megy át világosba. Persze a legjobb air brush lett volna. Majd ha egyszer lesz olyanom..............
Egyébként a barnát sima kakaóval csináltam, a hátán kevés fekete van a hasán pedig sárga  folyékony ételfesték.