2011. július 25., hétfő

Barbie torta





A kislányom kettő éves lett. Nagyon nehéz volt kitalálni hogy milyen tortája legyen mert nincs  kedvenc mese figurája. Gondoltam egy baba tetszene neki. Hát nagyon jól sikerült mert mindkét gyerkőc egyből közre kapta és máris szét akarták szedni.






Azt hogy milyen ízű legyen a férjem mondta meg. Nála most a gyümölcsös vanília krém a nagy kedvenc.Így hát az alsó nagy piskóta málnás vanília krémmel volt töltve. A baba szoknyája pedig csoki torta volt azért mert a kisfiam csak a csoki tortát eszi meg. Még jó h a kislányom szülinapi tortája :) és Őt egyáltalán nem vettem figyelembe az ízek kiválasztásánál :( ez azért van mert Ő mindenevő :)





A barbie torta természetesen rózsaszínben az igazi. És mivel gyerekeknek készült a torta nagyon figyeltem hogy ha lehet ne használjak étel festéket hanem valami mással színezem a fondant.

Most kipróbáltam a frissen eltett a fekete ribizli levet  és málna szörpünket. Eddig még csak a céklával színezett fondant használta amit  Kiskukta blogjában olvastam. Sajna most nincs céklám ezért gondolt kipróbálok mást is.

A baba ruhájának sötétebb rózsaszínű árnyalata a "feketeribizliszín" Ezt ugyanúgy készítettem mint a fondant általában. Ebből nem lett szörp csak kevés szalicilt és borkő savat kapott, nem sűrűsödött be.
A másik árnyalat (mert nem fehér csak a képen úgy tűnik) a "málnaszörpszín". Ezt a fondant egy kanállal több szörppel készítettem mint egyébként mert a szörp sűrű és féltem hogy nem lesz elég folyadék a szárazanyaghoz. Így lett jó.




Az baba alatt levő piskótát borító fondant árnyalata a kettő szín keveréséből készült.


A két szín jól illek egymáshoz. elégedett vagyok hogy nem kellett mesterséges színezéket használnom :-)


A kis díszítéseket "tojáshabbal" készítettem, amit mások royal icing ként hívnak..

2011. július 20., szerda

Pillangós vanília torta

Egy kislány 8-dik szülinapjára készült torta.

A bevonat céklával színezett házi fondant.
A pillangók és a tábla tragant masszából készültek és 1 napig száradtak mielőtt a tortára kerültek.
Belül sima piskóta vaníliás töltelékkel.

2011. július 18., hétfő

Dínó torta



Ez a torta egy kisfiúnak készült aki nagyon szereti a dinoszauruszokat. Az én kisfiam is teljesen oda van értük, az egész család jól ismeri a dínókat, de az  fejtörést okozott hogyan is készítsek dínó tortát .Dinoszaurusz formájú tortát már kapott szülinapjára ezért most vmi mást akartam.  Nagy keresésbe fogtam hogy az interneten találjak valamit ami ötlet ad a megvalósításhoz.
Sok videó közül  ez volt ami legjobban tetszett:





Én nem akartam csak vajkrémmel burkolni a tortámat és mikor gyerekeknek sütök mindig igyekszek hogy lehetőleg ne ételfestékkel színezzem a fondant. Ebben az esetben ez csak részben valósulhatott meg, az alapszín készült sóskával, a kék és zöld szín eléréséhez sajnos még nem találtam meg a természetes forrást.



A dinoszauruszokat megformálni nem volt nehéz, a gyerekeknek van egy habgyurma készletük aminek a leírásában több figura elkészítése is szerepel. Mint látszik már kicsit megviselt :) jó szórakozás a gyurmázás.
Igaz a fondant nem úgy viselkedik mint ezek a jobb minőségű gyurmák.



Ezt vettem alapul, és egész felismerhető triceratopsot és stegosauruszt sikerült készítenem (szerintem) :)
Utólag hallottam hogy a gyerekeknek nagyon tetszett :-)

A torta belsejét teljesen elfelejtem annyira el vagyok foglalva a dínókkal :-) . Az Anyuka aki a tortát kérte a gesztenyét szereti a legjobban, hát ezt is sütöttem kakaós piskótával.

Cicitorta

Az előző  torta párja ez a cicitorta. Ez készült előbb és valahogy ez egyszerűbb volt nekem  mint a másik.



Házi fondant a borítása. A bőr színét úgy készítettem hogy csak egyszerűen kakaóporral gyúrtam a fondant aztán egy kevéske sárgát tettem hozzá. A melltartó fölső részéhez fodrot készítettem az átlátszó rész pedig tojáshabból van ( én csak így hívom a royal icing-et)
A közepe kakaós piskóta volt feketeerdő krémmel és tejszínhabbal, meggydarabokkal..

2011. július 17., vasárnap

Férfi felsőtest torta

Természetesen megint szülinapra készült ez a torta is.:-)
Az első ötlet megvalósításához túlságon szemérmesnek éreztem magam, ezért találtam ki azt hogy eldugom a lényeget és nadrágot húzok a férfikémre.
Amikor az ünnepelt kibontotta nagy derültséget okozott az hogy a nadrág alatt ott volt minden aminek kellett lennie.



Belülről sima piskóta volt vaníliakrémmel és málnadarabokkal. Ez a töltelék most a nagy kedvenc. A lényege az hogy a krémbe keverem a gyümölcsöt és így teszem a hűtőbe pár órára. Nagyon jól összeáll az ízük.

Teniszütő torta


A kisfiam Óvó nénje kérte ezt a tortát ahogy Ő mondja a "vőjelöltjének". A fiatalember szereti a teniszt, ezért találták ki hogy egy teniszütő formájú tortával lepik meg. A kedvenc íz a csoki, így hát  csoki torta lett belőle.

Egy nagy téglalap alakú piskótából vágtam ki a formát. Először csak betöltöttem a csokikrémet a csokis piskótába és egy éjszakára a hűtőbe tettem hogy jól lehűljön, mert ebben a melegben minden lágy, kezelhetetlen.  Másnap mikor elővettem nagyon jól vágható volt. Belerajzoltam a teniszütő formát persze csak óvatosan szinte karcolva és azon vágtam körbe. De így nem lett igazán arányos. Még szerencse hogy viszonylag nagy darab esett le a nyél két oldaláról ezekkel hosszabítottam meg azt. Na így néz ki most:


Sok teniszütőt nézegettem mikor mintát kerestem ehhez a tortához (mert élőben még nem láttam) és soknak volt fekete kerete, úgy gondoltam egy kis sárgával egészen illő lesz egy fiatalemberhez. Én mindig csokit használok ha fekete szín kell valahová és mivel ez csoki torta volt nagyon illett hozzá hogy a külsejét is azzal borítsam. Hát ez nem volt könnyű ebben a melegben, a csoki nagyon meglágyult ( plastic csoki). A fehér és sárga részek készülte fondantból, a teniszütő húrjai pedig tojáshabból.

2011. július 10., vasárnap

Táska torta Bettynek

Születésnapra készült ez a torta de sajnos nagy igyekezetemben elfelejtettem ráírni hogy boldog születésnapot :-)  de szóban majd pótolni fogom.
Az eredeti kérés az volt hogy a táska nyitott legyen és kilátszódjanak  a nőcis kellékek de nem éreztem elég bátorságot magamban  hogy ilyen nagy feladatnak nekifogjak, így csak mellé került pár dolog ami minden női táskában megtalálható.
A belseje kakaós piskóta volt cappuccinókrémmel.

Könyv torták

Amikor általános iskolai ballagások voltak egy napra kettő ballagási tortát kellett készítenem. Az egyik fiúnak a másik lánynak mint a színekből is látszik.


Ez a torta volt a második könyv és hát szégyenlem is nagyon de szemmel láthatóan sokkal jobb lett mint az első.
Egy nagy baja lett és az az íze :-( karamellás krémmel kellett volna megtöltenem és gondoltam itt az alkalom most kipróbálok egy újabb karamellás krémet de valahogy csak a tésztája sikeredett karamellásra a töltelék csak simán édes lett.